Historie

Terugblik in de historie
‘De initiatiefnemers voor de oprichting van een tennisclub in 1963 hebben wellicht nooit durven hopen dat het aanvankelijk bescheiden tenniscomplex, bestaande uit 2 banen, 25 jaar later in 1988 zou zijn uitgegroeid tot een accommodatie met 9 banen waarvan 900 leden gebruik maken’. Dit was de tekst uit de jubileumeditie van de Tennisgraaf in 1988 van de toen zittende voorzitter Ad Cooijmans. 
 
Nu wederom ruim 20 jaar later zijn de leden helaas in aantal afgenomen, echter zitten we weer in de lift. Alle banen zijn voorzien van kunstgras, het terrein ligt er pico bello bij. Er zijn zelfs een jeu-de-boules baan, een tafeltennistafel en een hippe zandbak bij geplaatst. Het buitenterras is compleet opgeknapt en oogt super gezellig! Kortom: we zijn nog steeds trots op onze accommodatie! 
 
We blikken even terug in de tijd en te komen tot een stukje historie. Niet om volledig te zijn, niet om mensen te noemen maar om in een superkleine notendop u een beeld te geven van onze voorgeschiedenis. We zijn zeker niet compleet! Het is slechts een kleine impressie!

 

Van Agrem via de Franse Slag naar TV Graaf Herman
In de beginjaren zestig bestond er in Cuijk een tennisvereniging onder de naam Agrem. Deze schijnbaar ingewikkelde naam was gewoon afkomstig van de beginletters van Achter Grad en Mien. Zij woonden in de Kaneelstraat en achter hun huis lag een tennisbaan. Vandaar. Als je lid wilde worden, moest je voor 100% de instemming van de leden hebben. Er werd gestemd met bruine en witte bonen; 1 bruine boon en de kans was voorbij!
 
De eerste man die een bruine boon ontving, liet het er niet bij zitten. Zijn naam Frans Buijssen. Hij verzamelde een aantal mensen met hetzelfde gedachtegoed om zich heen, namelijk: ‘er moet in Cuijk een echte tennisvereniging komen’. Merkwaardig genoeg hadden al deze mensen dezelfde voornaam. Wij herinneren nog: Frans Thoonen, Frans Telkamp,Frans Figuurs, Frans Manders. Vandaar de naam de Franse Slag!
 
Om de gemeente te overtuigen van de ernst van de zaak moest een lijst van toekomstige leden worden ingeleverd, op grond waarvan enkele banen konden worden aangelegd. Om aan een aantal namen te komen werd in het Hotel ’t Loo een dansavond georganiseerd met uitnodigingen tot ver buiten Cuijk. Resultaat 85 aanmeldingen. Het gemeentebestuur gaf schoorvoetend toestemming en kocht in 1963 een stuk grond van landbouwer Gerrits voor ƒ1,=/m², legde 2 banen aan en een kleedruimte met douches. Het paviljoen moest door de leden zelf gebouwd en gefinancierd worden vandaar dat menige lunch is verorberd bij Toon de Vocht in de huiskamer, jawel de Posthoorn! 
 
Er werd een echte verenging gevormd met als voorzitter Frans Viguurs. Men sloot zich aan bij de KNLTB en op 18 juni 1963 werd het park officieel geopend door burgemeester van Zwieten. Vanaf 1967 hebben Frans Buijssen en frater Jap Baptist zich sterk gemaakt voor groei en ontwikkeling van de vereniging. In 1967 werden baan 3 en 4 aangelegd. In 1973 kwam een paviljoen tot stand, genaamd Setpoint en baan 5 en 6. Het aantal leden was 250. De beide heren werden als erelid gehuldigd. 
In 1974 besloot Frans Buijssen zijn hamer neer te leggen. Adriaan van Ewijk nam het over voor 2 jaar en Gerrit Koel pakte het op na 1976. Hij zorgde voor weer wat meer elan. Er kwam baanverlichting en een automatische besproeiing. Bovendien mochten de kinderen ook mee komen tennissen Een heus kindtoernooi werd gespeeld. Omdat de Fraters een gedeelte van hun tuin wilde prijs geven, was de realisatie van baan 7, 8 en 9 snel een feit.  Het uitbreiden en verfraaien van het paviljoen kon niet uitblijven en in 1978 werd eea in gang gezet. 
 
Hier ligt de bakermat van onze tennisbeschaving. Gelukkig dat er toen en nu nog steeds vele kanjers van vrijwilligers waren en zijn die zich enorm willen inzetten voor hun club, hun vereniging! Grote waardering voor deze mensen is enorm op zijn plaats, toen maar vooral nu!! Anno 2009 is het nog steeds prettig om te merken dat TV Graaf Herman draait op een enthousiast en betrokken vrijwilligerslegioen. Wij kunnen altijd hulp gebruiken, meld u aan dan zetten we er samen de schouders onder!